Daphne Bouwens


Wie ben je?
Hii, leuk dat je dit leest! Ik ben Daphne en stijldans al sinds m’n 13e. In het dagelijks leven ben ik 2e jaars master student Biomedical Sciences aan de Universiteit Leiden, maar ik ben elke avond op de dansvloer te vinden om te trainen of om les te geven.

Welke ervaring heb je?
Ik kan me niet eens meer herinneren hoe oud ik exact was toen ik begon met lesgeven. Mijn beste gok is 15 jaar, toen Jessica me voor het eerst voor de leeuwen, uh groepsles, gooide. In die tijd heb ik heel veel geleerd, gelachen en gedanst, en heb sindsdien het leukste baantje ooit.
Op diezelfde leeftijd (of was het 16 jaar?) ben ik samen met Ted gaan wedstrijddansen bij de NADB. Sindsdien zijn we in rap tempo door alle wedstrijdklassen heen gesjeesd.  We dansen nu in de Standaard in de top 12 van de hoofdklasse (de hoogste klasse van NL) en in de Latin in de A-klasse (1 klasse onder de hoofdklasse).
Met de 10-dans (een wedstrijd specifiek voor de koppels die niet gespecialiseerd zijn in één stijl, maar die allebei doen) zijn we in 2019 6e van Nederland geworden. Het NK van 2020 laat nog even op zich wachten, maar wij trainen gewoon lekker door!

Waarom dans je?
Dit is een lastige vraag. Het beste antwoord is dat het me gewoon gelukkig maakt. Het is ontspanning en inspanning, kunst en sport. Er zit een competitief element in (voor ons als wedstrijddansers) wat ik kan waarderen, maar het is nog steeds lekker om op de muziek helemaal los te gaan en lol te hebben samen met je danspartner.

Hoe ben je bij Jessica terecht gekomen?
Als kind danste ik m’n eerste chacha op m’n vaders voeten, en toen wilde ik natuurlijk meteen op dansles. Toen ik eindelijk een danspartner van mijn leeftijd had gevonden, begon ik direct bij de dansschool waar mijn ouders dansten. Mijn partner stopte al snel, en in mijn zoektocht naar een nieuwe partner ben ik bij Jessica Dansen terecht gekomen, waar zij me al heel snel aan Ted koppelde. Een groot succes, want ik ben blijven hangen en nu ook een echt koppeltje met Ted.

Wat is je favoriete herinnering aan dansen?
Weer een lastige vraag, maar ik denk de finale halen van het NK 10-dans. Hierbij moesten we voor het eerst solodansen opvoeren voor een heel publiek en streng-kijkende juryleden. Dat was enorm spannend maar wel een hele ervaring.
Daarnaast heb ik ook hele fijne herinneringen aan onze buitenlandse wedstrijden. Een soort minivakantie waarbij je zelf veel aan het dansen bent en kan kijken naar internationale topparen!

Welke dansstijlen doe je?
De enige echte beste dansstijl; 10-dans. Waarom kiezen als je het allemaal kan doen?! Mijn favoriete dans in de standaard is de Slow Foxtrot, en in de Latin wisselt het per week (maar gemiddeld kies ik het vaakst de Rumba).
Naast de normale stijlen, doen Ted en ik ook aan Showdance; dat betekent dat we vaak shows maken met zelf-gemixte muziek, liften, en een passende choreografie voor een groep, bruidsdans of onszelf.

Waarom dans je de stijl die je danst?
De Standaard en Latin dansen zijn allemaal leuk. Natuurlijk kan ik er een aantal missen (zoals de Weense wals of een te snelle chacha….), maar de combinatie van de verschillende stijlen houdt het spannend en gevarieerd. De ene stijl leert je ook een hoop over de andere stijl, en die combinatie houdt je zeker bezig! 
Het maken van shows is daarentegen weer super creatief en inspirerend; je maakt gepersonaliseerde dansen op specifieke muziek, en dat is weer een hele andere bezigheid dan normaal!

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Dat is de mogelijkheid om mijn liefde voor dansen en techniek met mensen te delen. Het is altijd leuk om te zien dat mensen plezier hebben terwijl ze dansen en luisteren naar wat je vertelt en daardoor nieuwe dingen gaan dansen.images/120848026_10158882522062369_751687645835806613_o.jpg