Louise van Alst


Wie ben je?
Mijn naam is Louise van Alst. Ik zit in het tweede jaar van de masteropleiding Biomedische Wetenschappen in Leiden. In mijn vrije tijd dans ik zelf en geef ik dans- en turnles.

Welke ervaring heb je?
Ik dans sinds mijn 16e. Ik ben begonnen met clublessen en daarna privélessen en extra trainingen erbij omdat ik graag wedstrijden wilde dansen. Inmiddels dans ik 2,5 jaar wedstrijden bij de dansbond NADB, in de stijlen Ballroom (momenteel debutanten 2) en Latin (momenteel debutanten 3).
Ik geef sinds februari 2020 dansles bij Jessica dansen.

Waarom dans je?
Ik dans omdat ik het leuk vind. Tijdens het dansen kan ik 100% alleen aan dansen denken en mijn hoofd leegmaken na een drukke dag op mijn studie. Daarnaast voelt het altijd heel gaaf om tegelijk te dansen met je partner op de muziek, en precies te kunnen volgen wat je partner leidt. Verder vind ik dansen erg leuk omdat je gezellige mensen om je heen hebt, veel van elkaar kunt leren en je jezelf en je partner steeds beter ziet worden.

Hoe ben je bij Jessica Dansen terecht gekomen?
Ik ben begonnen met stijldansen in Alphen aan den Rijn. Tijdens mijn studie Biomedische Wetenschappen kwam ik een van de andere docenten op deze dansschool tegen, Daphne Bouwens, die mij aanraadde om een keer bij Jessica dansen te komen vrijdansen. Ik wilde graag meerdere keren in de week dansen en beginnen met wedstrijddansen, waar bij Jessica dansen de mogelijkheid voor was.

Wat is je favoriete herinnering aan het dansen?
Toen ik kwam kijken bij het NK stijldansen en voor het eerst alle dames in jurken met Swarovski diamantjes zag schitteren op de dansvloer, waar ze samen met hun heren in driedelige pakken dansten voor het publiek is mijn favoriete herinnering aan het dansen. Naast de kleding is de setting van stijldanswedstrijden ook altijd geweldig om te zien: de combinatie van muziek, licht, publiek en show dat het dansen bijzonder maakt.

Welke dansstijlen doe je?
Ik geef les en dans zelf wedstrijden in Ballroom en Latin. Daarnaast geef ik samen met Joran ten Kroode Argentijnse tango.

Waarom dans je de stijl die je danst?
Het mooie aan de Ballroom dansen vind ik de manier waarop de heer een beweging leidt en dat de dame deze dan precies volgt: één vloeiend geheel op de maat van de muziek. Het Ballroom dansen geeft je de mogelijkheid om te dansen als een paar en niet als twee afzonderlijke dansers.
Bij de Latin dansen is het erg gaaf om je boodschap over te kunnen brengen aan het publiek, terwijl je ondertussen de passen perfect moet uitvoeren om je balans te behouden. Elke dans heeft een andere setting en door middel van bewegingen kan je met elke dans een ander verhaal vertellen, bijvoorbeeld cha cha: “fun” en rumba: “liefde”.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Ik vind het erg leuk om alle drie de dansstijlen aan de leerlingen te kunnen overbrengen en te zien hoe elk koppel vooruitgaat tijdens de cursus. Iedereen begint natuurlijk met de passen, maar daarna zie je al snel het leiden-volgen erin terugkomen en bijvoorbeeld de “fun” in de latin dansen. En fun is belangrijk, want dansen is niet alleen bewegingen maken, maar ook een gezellig avondje uit!


images/louise1.jpg